Saç ekimi ameliyatından 4 gün sonra saçlar talimatlara uygun olarak yıkanmaya başlar.Sonrasında 10. güne kadar talimatlara uygun şekilde saçlar yıkanır.Hatta ilk yıkama klinikte yaptırılarak sonrasında nasıl yıkama yapılacağı uygulamalı olarak görülebilir.Yıkama prosedürü talimatlara uygun tamamlandığında saç derisindeki kabuklanmalar gider, görüntünüz tamamen normale döner.
1. ADIM: Losyonu Uygulama -Losyon, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur, cildi nemlendirir ve saç derisinde oluşan kabukları yumuşatır.
İlk hafta - Donör Bölge (Saç Köklerinin Alındığı Bölge): Losyon, ilk hafta yalnızca donör bölgeye, bütün donör alanı losyonla kaplanarak uygulanır ve bir saat beklenir.
İkinci hafta - Donör Bölge ve Ekim Yapılan Alan: İkinci hafta hem donör hem de ekim yapılan alana uygulanarak bir saat beklenir. Ancak ekim yapılan alanda saçların yönüne; saçın yönüyle aynı doğrultuda ve ekilen köklere zarar gelmeyecek şekilde losyonu uygulamaya dikkat edilmesi gerekir.
2. ADIM: Şampuanı Uygulama - Özel bir medikal şampuan kullanılarak gerçekleştirilen uygulama, saç derisindeki kabukların dökülmesini sağlar ve iyileşme sürecini hızlandırır. Losyon uygulaması bir saat sürer ve daha sonra yıkamaya geçilebilir.
Uygulama için reçete edilen medikal şampuanı iki elinizin arasına alarak köpürtünüz. Köpürtülen şampuanı, alım ve ekim yapılan bölgelere parmak
uçlarınızla yumuşak bir şekilde masaj yaparak yedirip şampuan köpüğünü durulamadan önce iki-üç dakika bekleyiniz.
3. ADIM: Durulama - Tazyikli su kullanmamaya dikkat ediniz. Saçlarınızı ıIık suyu bir kaba doldurup yavaşça akıtarak durulayınız. Uygulanan şampuanın tamamen durulanması önemlidir.
4. ADIM: Kurulama - Ekim yapılan bölgeye zarar vermemek için iki hafta boyunca havlu kullanmayınız, yalnızca uzaktan ve ılık havayla kurutmayı tercih ediniz.
DevamıEkim yapılan bölgenin korunması ilk 15 gün çok önemlidir, uyku pozisyonunda iken saç ekimi yapılan bölge yastık temas etmemelidir. Sırt üstü şekilde yatılmalıdır.Saç ekimi yapılan bölge ilk 15 gün çarpma, darbe, sürtünme gibi kazalardan korunmalıdır.İlk saç yıkaması, ekip gözetiminde ve ekip tarafından yapılmalıdır. Tarif edildiği şekilde işlem sizler tarafından diğer günlerde yapılacaktır.Saç ekimi bölgesine darbe alabilecek aktiviteler, sporlardan ilk 2 ay uzak durulmalıdır.1. Ay hamam, sauna gibi aktiviteler ve fitness yapılmamalıdır.Saç ekimi sonrası ilk 10 gün kesinlikle alkol kullanılmamalıdır. Sigara tüketimi en az seviyeye indirilmelidir ve önerilmez.Saç ekimi bölgesi güneş ışıklarından ve yağmurdan korunmalıdır.Saç ekimi sonrası kullanılacak tüm ilaçlar saç ekimi uzmanları tarafından anlatıldığı şekilde kullanılmalıdır.Saç ekimi sonrası ilk 2 hafta aspirin ve yeşil çay gibi kan sulandırıcı ilaçlar/içecekler kesinlikle kullanılmamalıdır.Saç ekimi sonrası ilk 2 hafta cinsel ilişki tavsiye edilmez.Saç ekimi sonrası şapka, bere, baret gibi kullanımlar ekim bölgenize bağlı olarak saç ekimi uzmanlarınca önerildiği şekilde kullanılabilir.Saç ekimi yapılan bölge, ekimden sonraki 3 ay boyunca kesinlikle tıraş makinesi ile tıraş edilmemelidir. Yalnızca makas ile tıraş edilebilir.
1.HAFTA– Saçlarda kabuklanmalar ve kızarıklar görülür. Kabukların nasıl döküldüğü sizlere uzman kişilerce anlatılacaktır. Kızarıklıklar zamanla geçecektir. Bu süreçte yıkama yaparken dökülen saç telleri ya da doku parçaları olabilir, bunlar saç kökü değildir epitel dokulardır, saç kökleri deri altındadır ve dökülmez.
10.GÜN– Kabuk dökme işlemi bu günlerde yapılmalıdır ve saç derisinde kızarıklık görülmesi normaldir. Kabuk dökme işlemi için uzman tavsiyelerini uymanız gerekir.
15.GÜN– Kabukların tamamı döküldüyse tamamen normal hayata dönebilirsiniz, yatış pozisyonunuzda da normale dönebilirsiniz. Bu süreçte şok dökülme dediğimiz, ekilen saçların neredeyse tamamının döküldüğünü görebileceğimiz bir süreç başlar. Saçlarınıza parmak uçları ile masaj yapabilirsiniz.
1.AY– Artık saç ekimi işlemini yaptırdığınız neredeyse hiç anlaşılmayacak durumdadır ve tüm sosyal aktivitelerinize dönebileceğiniz şekilde sağlığınıza tekrar kavuşursunuz. Ancak unutulmamalıdır ki ekim olan bölgeye darbe gelmemelidir.
3.AY– Saç çıkışları genel olarak 3. Ayın ortasında başlar ve bebek tüyleri dediğimiz şekilde çıkmaya başlar. Bazı bölgelerde daha hızlı çıkış görülebilir. Farklı uzunluktaki saç çıkışları tıraş makinesi ile değil makas ile dengelenebilir.
6. AY– Saç çıkışlarının % 55-60 arasında tamamlandığı görülür ve güzel bir görünüm ortaya çıkar. Ancak çıkışların devam edeceği ve saçların kalınlaşacağı unutulmamalıdır. Tüm aktivitelere dönülebilir, saç derisinde kızarıklık kalmaz.
12.AY– Saç çıkışları ve gelişmesi % 90 oranında tamamlanmıştır. Bu süreci dikkatli ve özenli bir şekilde tamamlamış sayılırsınız.
DevamıSon dönemde popülaritesini gittikçe arttıran ve gelişen tıp teknolojisi ile daha efektif tedavi teknikleri ile hayata geçirilmeye başlanan saç ekimi tedavisinde, operasyon öncesi alınması gereken önlemler tedavi başarısı üzerinde etki sahibidir ve uygulaması oldukça kolay birkaç noktaya dikkat edildiği takdirde operasyon öncesindeki süreç kolaylıkla kontrol altına alınabilir.Estetik bir görünüme sahipken bireye özgüven veren saçların, çeşitli nedenlerden ötürü dökülmesi ve saç seyrekliği yahut kellik olarak ifade edilen durumun ortaya çıkması hiç şüphesiz bireyin sosyal yaşam içerisinde özgüveni üzerinde doğrudan etkilidir. Özellikle 21. yy. tıp teknolojisinin saç ekim faaliyetleri noktasında gösterdiği hızlı değişim ve gelişim, saç dökülmesinin bir problem olarak anılmamasına hayli katkı sağlamıştır. Her ne kadar teknolojinin getirisi olarak saç ekim operasyonlarının başarı düzeyi artış gösterse de, bireyin saç ekimi öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken faktörler ile ilgili yeterli düzeyde bilgi sahibi olması ve bu faktörleri hekim tavsiyesi doğrultusunda uygulaması operasyonun başarı ve fayda düzeyi açısından oldukça kritiktir.
Sürecin Operasyonu Gerçekleştirecek Hekim ile Planlanması : Operasyon öncesinde dikkat edilmesi gereken ilk nokta; operasyon sürecinin hekim görüşleri dikkate alınarak planlanmasıdır. Operasyon öncesinde yapılacak olan bu planlama, saç ekimi sonrası iyileşme periyodunu ve operasyonunun başarısını doğrudan etkileyeceğinden çıkış noktası olarak kabul edilir. Bunun yanında; saç ekiminden sonra dikkat edilmesi gereken etkenler bu aşamada değerlendirilir ve program bu etkenler göz önünde bulundurularak oluşturulur. Örneğin; saç ekim operasyonu geçiren bir hastanın uzun sayılabilecek bir süre ( uzman tavsiyesi 3 ay ) deniz ve kumdan uzak durması gerekir. Dolayısıyla tatile çıkmadan kısa bir süre önce yaptırılan saç ekim operasyonları planlarınızı ve sağlığınızı alt üst edebilir. Hekim ile iletişimde kalınmasının bir diğer faydası da, saç ekimi operasyonlarında uzman desteğine her an ihtiyaç duyulmasıdır. Yine operasyon öncesindeki süreçte var ise kronik hastalıklar ve alerjen durumların hekime tüm şeffaflıkla iletilmesi gerekir. Bu durum her ne kadar düşük bir ihtimal de olsa, operasyon esnasında gelişmesi muhtemel komplikasyonlara önlem alınmasına yardımcı olur.
Operasyon Öncesi İlaç Kullanımı : Saç ekimi öncesinde ilaç kullanımıyla ilgili genel bir kısıtlama bulunmamakla birlikte, kan sulandırıcı etkiye sahip ilaçların kullanımından uzak durulması kesin olarak tavsiye edilir. Bu izolasyonun operasyon öncesindeki 7-10 günlük süreç boyunca devam ettirilmesi yeterli olacaktır.
Alkol ve Sigara Kullanımı : Saç ekimi sonrası alkol ve sigara kullanımında olduğu gibi saç ekimi öncesinde de bu iki maddeden kesinlikle uzak durulmalı ve operasyon başarısının pozitif yönde ivmelenmesine zemin hazırlanmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlarda olduğu gibi alkol ve sigarada da operasyon öncesindeki 7-10 günlük süreçte bu iki maddeden uzak durmak yeterlidir.
Operasyon Öncesi Saç Temizliği ve Kıyafet : Opersyon öncesinde saçların yıkanarak saç ekim merkezine saç derisi temizlenerek gelinmesi gerekir. Burada kimyasal içeriği kuvvetli şampuanlardan ziyade doğal şampuanların kullanılması önerilir. Kıyafet kısmında ise dikkate edilmesi gereken; giyinmesi ya da çıkartılması esnasında hiçbir şekilde saç ile temas etmeyecek bir giysinin tercih edilmesi gerektiğidir. Uzmanların bu noktada önerisi ve ısrarının gömlek tarzı kıyafetler olduğunun altı çizilmelidir.
Beslenme : Saç ekimi öncesi beslenmenin kapsamı diğer faktörlere kıyasla daha dardır ve operasyon öncesinde sindirim sistemini zorlayacak besinlerin tüketilmemesi önerilir. Dolayısıyla operasyon öncesinde halk arasında hafif öğün olarak tabir edilen beslenme metodu tercih edilmelidir.
Saçın Kimyasal Maddelerden Uzak Tutulması : Saçın kimyasal maddelerden uzak tutulması yalnızca saç ekimi öncesi için değil saç sağlığı için de oldukça önemli bir noktadır. Operasyon öncesi perspektiften değerlendirme yaparsak; saç kremi, jöle ya da birtakım kimyasal maddeler operasyondan önce kesinlikle saça sürülmemelidir.
DevamıPRP, "Platelet Rich Plasma- Trombositten zengin plazma" adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Bu uygulama bir kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe konularak santrifüj edilerek bileşenlerine ayrılması ve elde edilen az miktardaki serumun yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesini temel alır.Plateletler veya diğer adıyla trombositler, vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını ve doğal hallerine dönmelerine sağlamak için gerekli olan "büyüme faktörlerini" yapısında barındıran kan bileşenleridir. Dokularımızda herhangi bir hasar oluştuğunda kanımız trombositleri bu dokuya toplayarak bir onarım süreci başlatır. PRP uygulamasının amacı ise bu hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda trombositi verebilmektedir. Böylece hasarlı dokunun onarımı da bu kadar hızlı ve güçlü bir şekilde başlar ve daha çabuk sonuçlanır, çünkü PRP ile elde edilen trombositlerin yoğunluğu kandakinden 2 ile 4 kat fazladır.Derimizin yaşlanması aynı yaralanma sürecinde olduğu gibi bazı fiziksel özelliklerini kaybetmesinden kaynaklıdır. Bu nedenle derimizi gençleştirmeye yönelik uygulamalarda aslında vücudumuzun bir yarayı iyileştirirken yaptıklarını çeşitli yöntemlerle taklit ederiz. Örneğin lazer, peeling gibi yöntemlerle derimizde limitleri belli, hafif bir hasar verir ve bu hasarı derimize hızla iyileştirmek için tetikleyici bir güç olarak kullanırız, bu hasar sonrasında büyüme faktörleri salınır ve iyileşme süreci başlar. Dermokozmetik ürünler de benzer şekilde derimizi yeniden yapılandıran maddelerin veya sentetik olarak elde edilmiş büyüme faktörlerinin bir iyileşme süreci başlatmasını sağlar. Derideki bir hasarı en etkili, en hızlı ve en doğal biçimde onarabilecek yapı, yine derinin ait olduğu bütünün bir parçasıdır. Bu nedenle plazma uygulaması damarlarımızda dolaşan bu sihirli gücü harekete geçiren bir yöntem olarak gelişmiştir.
PRP uygulaması hücresel tedavinin uygulama alanlarından yalnızca biridir. Yeni bir yöntem değildir; dental (diş) implantlarla başlayan uygulama alanları estetik, ortopedi, iyileşmeyen yara tedavisi gibi alanlarda hızla yayılmaktadır. Yakın bir gelecekte kronik ağrı tedavisinde, tendon hasarlarında, romatizmal yakınmalarda PRP kullanımına ait çok sayıda bilimsel çalışmanın yayınlanması beklenmektedir.Trombositlerdeki büyüme ve onarım faktörleri, saç köklerinde tıpkı deride yaptıkları gibi bir yeniden yapılanma süreci başlatmaktadır. Saçı üreten dermal papillada saç hücreleri gelişiyor, büyüyor. Ayrıca bölgesel kanlanmayı indükleyerek saç foliküllerini besliyor, canlandırıyor ve saç büyümesine pozitif etki ediyor.Saç PRP'si saç dökülmesi tedavisinde dökülmeyi durdurmak, var olan saç tellerini canlandırmak amacıyla kullanıldığı gibi saç ekimi sonrasında da iyileşme süresini hızlandırmak amacıyla kullanılabilir. Saç dökülmesi şikayeti olan hastalarda PRP enjeksiyonu ile zayıflamış saç kökleri uyarılır, saç kılları canlanır, kalınlaşır ve daha gür hale gelir. Saç ekimi sonrası yapılan PRP tedavisi ile ekim yapılan alanda kanlanmayı artar. Ekilen saç köklerinin (greftlerin) canlı kalma oranı artar, daha verimli sonuçlar elde edilebilir.
Devamı